McCain: VS onafhankelijk van OPEC

Republikeins presidentskandidaat John McCain wil de VS voor 2025 onafhankelijk maken van olie uit het buitenland. "Ik wil de macht van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) doorbreken", zo zei McCain gisteren.

De presidentskandidaat, die het in november opneemt tegen zijn Democratische rivaal Barack Obama, noemt de duurder wordende olie een 'gevaarlijke situatie' die de economie van de VS zou bedreigen. "We moeten het lot van onze energietoekomst in eigen handen nemen", aldus McCain. Ook sprak hij met harde woorden over enkele landen in het Midden-Oosten: "Het gaat om de meest onderdrukkende regimes ter wereld". Momenteel importeert de VS 60 procent van zijn oliebehoefte uit het buitenland, waartoe ook het niet al te Amerika-gezinde Iran en Venezuela behoren.

McCain
John McCain

De Algerijnse energieminister Chakib Khelil, ook voorzitter van OPEC, verwacht dat de olieprijs op korte termijn op 170 dollar staat. In het najaar zou de prijs weer gaan dalen. Een verdere stijging naar 200 dollar acht Khelil 'onwaarschijnlijk'.

Ondertussen heeft Koeweit in navolging van Saudi-Arabië besloten om meer olie op te pompen. Vanaf de zomer 2009 gaat de productie met 300.000 vaten omhoog. Het gaat niet om een grote stijging: wereldwijd worden 85 miljoen vaten per dag opgepompt. Libië overweegt juist de productie omlaag te brengen. Dat meldde de topman van de Libische nationale oliemaatschappij vandaag. Als gevolg van die uitspraak brak de olieprijs vanavond voor het eerst door de grens van 140 dollar per vat.

Gisteren meldde Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) dat olie voorlopig niet in euro's wordt verhandeld. Enkele Golfstaten zouden ontkoppeling van de dollar overwegen, maar volgens Trichet worden hierover geen specifieke gesprekken gevoerd met de ECB. Trichet kwam met de verklaring op vragen in het Europees Parlement van CDA'er Cornelis Visser. Olie kan volgens Visser beter in euro's worden verhandeld: "Europa is een veel grotere afnemer van hun olie dan de VS. Ons voordeel is dat onze olieprijs niet meer schommelt als de dollarkoers verandert."

Met dank aan pberends voor de herschreven submit.