'Wereldwijd energieverbruik in 2030 verdubbeld'

De komende twintig jaar zal wereldwijd de vraag naar energie, ondanks de hoge olieprijzen, met vijftig procent toenemen. Dat heeft de Amerikaanse overheid in een woensdag verschenen rapport voorspeld. De toenemende behoefte doet de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voortbestaan.

In China en andere ontluikende industrielanden zal de vraag naar energie in 2030 zelfs met 85 procent toegenomen zijn ten opzichte van het huidige niveau, volgens het rapport van het federale Bureau voor Energievoorlichting (EIA). Als voorgenomen maatregelen niet uitgevoerd worden is de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde jaar bovendien met 51 procent gegroeid ten opzichte van het niveau van 2005.

Het rapport voorspelt een groei in olieverbruik in de transportsector en een toename in kolenverbruik voor het opwekken van elektriciteit. China neemt driekwart van het verbruik van kolen voor zijn rekening. In 2030 verbruikt de wereld 113 miljoen vaten olie per dag, of bijna eenderde meer dan vandaag de dag, volgens het rapport van de EIA.

Verder voorspelt het rapport dat de wereld in 2030 124 nieuwe kernreactoren heeft, waarvan 45 in China en vijftien in de VS en dat (vloeibaar) aardgas 'waar mogelijk' olie vervangt. Op duurzame wijze opgewekte elektriciteit zal jaarlijks met 2,1 procent toenemen.