Sportbond voor gamers in de maak

Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat Nederland een officiële sportbond voor computergamers heeft. De E-sportbond is al in gesprek met NOC*NSF. "We zitten voor de aanmeldingsfase en werken al een tijdje met ze samen. De doelstelling is om een officiële sporterkenning te krijgen om gaming zo naar een groter publiek te krijgen, maar ook om subsidies los te krijgen en meer sponsoren te trekken", zo zei Jasper Schoo, Algemeen Directeur / Voorzitter van de E-sportbond, gisteravond in FOK!radio. "Die officiële erkenning blijkt voor ons echt goud waard te zijn."

Gaming zou zelfs Olympisch kunnen worden. "Bij de komende Spelen in Peking is er al een welkomstevent voor gamers en de verwachting is dat dit meer bezoekers trekt dan de voetbalevents. De kans is er dus zeker dat we over vijf tot tien jaar Olympisch aan gaming kunnen doen."

Afgelopen zaterdag was de NK gaming in Utrecht. Uit het hele land kwamen gamers om zichzelf te bewijzen in hun favoriete game. Er werd onder andere Call of Duty 4, Guitar Hero 3, Halo 3 en Fifa 2008 gespeeld.

Er zijn nu al commerciële en onofficiële wereldkampioenschappen, maar de E-sportbond is ook bezig een internationale gamingbond op te zetten. "Een paar weken terug hebben we met andere bonden om tafel gezeten. En we zijn bezig met het opzetten van een internationale bond en ook Europese en Wereldkampioenschappen op te zetten." Maar voorlopig probeert de bond eerst nieuwe leden te werven en te professionaliseren. "We starten binnenkort met een grote ledenwerfactie."

Het hele gesprek met Jasper Schoo en een van de Nederlands kampioenen gaming kan worden teruggeluisterd op Radio.fok.nl.