Geen wereldrecord waterraketten lanceren

De 13-jarige Boyan Slat probeerde gisteren een nieuw wereldrecord te vestigen, maar helaas is door een kapotte compressor de recordpoging om de meeste waterraketten te lanceren mislukt. Thuis oefende Boyan negen maanden lang om het systeem, die de 102 plastic flessen gevuld met water moesten lanceren, te perfectioneren.

De recordpoging vond plaats op het sportterrein van de Grotiuscollege in Delft en moest, na ruim tachtig waterraketten de lucht in te hebben geschoten, gestaakt worden. De compressor, beschikbaar gesteld door een Delfts elektrotechnisch bedrijf, kon niet meer genoeg druk produceren om de omgekeerde flessen te lanceren. Zodra de luchtdruk in het ventiel zodanig was opgelopen dat de stop van de fles afschoot en het water door de lucht naar buiten werd geduwd, was de lancering een feit.

Volgens moeder Manissa is haar zoon altijd al met scheikundige proeven bezig geweest. "Ik ben al die vliegende objecten inmiddels wel gewend. Ik kijk er niet meer van op als de raketten me om de oren vliegen als ik in mijn tuin of op mijn dakterras zit." Op school staat Boyan ook bekend om zijn liefde voor natuur- en scheikunde. Hij werd zelfs uitgeroepen tot technotalent van het jaar in 2007 en mocht derhalve techniekles geven op een Delftse basisschool. Alhoewel hij dit eng vond, heeft hij het wel gedaan omdat het goed zou staan op zijn cv.

De tachtig gelanceerde raketten werden allemaal toegejuicht door zijn klasgenoten, maar Boyan zelf was duidelijk teleurgesteld: "Het is een totale mislukking. Als die compressor niet was doodgegaan, hadden ze allemaal de lucht in gevlogen. Op de maat van de muziek die ik speciaal hiervoor op de computer bewerkt heb. Die muziek klopte nu ook niet meer."

De 'mislukte' recordpoging krijgt volgend jaar een officieel vervolg en Boyan heeft er vertrouwen in dat hij een officieel wereldrecord gaat vestigen voor het Guiness Book of Records. "Dit was slechts een test. Volgend jaar komt er iemand van de organisatie kijken hoe ik het er vanaf breng."