Televisie leidt tot negatief lichaamsbeeld

Wie zichzelf mooi vindt, kijkt minder televisie. Dit concludeerde psycholoog en seksuoloog Liesbeth Woertman na een onderzoek over Nederlanders en hun lichaamsbeeld. Zij concludeerde ook dat hoe meer er naar de televisie gekeken wordt, hoe negatiever mensen over hun lichaamsbeeld worden en hoe groter de wens tot een cosmetische ingreep wordt.

Woertman voerde de studie uit naar aanleiding van de documentaire Beperkt Houdbaar, waar Woertman aan meewerkte. Volgens de psychologe is de invloed van de media op vrouwen groter dan op mannen. "Enerzijds omdat vrouwen meer beelden zien en anderzijds omdat die beelden een grotere impact hebben," concludeert Woertman. Volgens haar neemt de druk op mannen om aan een schoonheidsideaal te voldoen wel toe, maar laten met name jonge vrouwen zich door de media beïnvloeden.
 
Veel vrouwen hebben een ideaalbeeld dat niet voldoet aan hun eigen lichaamsbeeld. Dit geldt met name voor vrouwen tot 24 jaar die veel blootgesteld worden aan de invloed van de media. "Van deze vrouwen vindt bijna 70 procent zich te dik en 5 procent zichzelf te dun. Voor slechts 25 procent van de vrouwen zijn feitelijk en gewenst ideaal lichaamsbeeld gelijk", constateert Woertman. Ook al willen de meeste Nederlandse vrouwen slanker zijn, ze zijn wel tevreden over hun gezicht en lichaam, bleek uit de studie.
 
Woertman vindt het interessant dat de invloed van de media zo groot is. Ze adviseert vrouwen die negatief over hun uiterlijk oordelen minder naar schoonheidsgerelateerde programma's te kijken en minder door vrouwentijdschriften heen te bladeren. Vrouwen met een negatief lichaamsbeeld moeten zich zo min mogelijk vergelijken met andere vrouwen. "In het bijzonder om op te houden met jezelf te vergelijken met gemanipuleerde, volledig geretoucheerde ideaalbeelden, die niets meer met een bepaalde werkelijkheid te maken hebben."