ChristenUnie wil betere hulp voor stoppende hoeren

Hoeren die de prostitutie willen verlaten, moeten beter worden begeleid. ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker stelt dinsdag dat ze toegang moeten krijgen tot betere uitstapprogramma's. Hij denkt daarbij onder meer aan een 24-uurs 'uitstaplijn', waar direct opvang wordt geboden en een uitstapprogramma wordt opgezet. Momenteel biedt zes procent van de gemeenten een dergelijk programma aan.

Door de nadruk op legalisering van prostitutie is er volgens de ChristenUnie nauwelijks iets gekomen van de aanpak van criminaliteit in de branche en de bescherming tegen onvrijwillige prostitutie. De sociale positie van prostituees zou ook niet veel zijn verbeterd. "In die zin waren het verloren jaren", zegt Anker.

Volgens de ChristenUnie is er geen zicht op de criminele randverschijnselen die gepaard zouden gaan met prostitutie, zoals vrouwenhandel. De minister zou er daarom voor moeten zorgen dat de bestuursrechtelijke handhaving, zoals de beoordeling van vergunningen voor bordelen, er niet toe leidt dat de strafrechtelijke handhaving wordt teruggeschroefd. Politie, gemeenten, Arbeidsinspectie en Belastingdienst moeten volgens de ChristenUnie gezamenlijk optrekken om een beter beeld van de sector te krijgen.

Anker wil dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) geldt uittrekt voor betere uitstapprogramma's. Ook zou de bewindsman een concrete doelstelling moeten formuleren voor het percentage gemeenten dat zo'n programma aanbiedt. Ook wil de ChristenUnie dat rechten van prostituees op onder meer gezondheidszorg en maatschappelijke hulpverlening worden opgenomen in de vergunningenwetgeving.