OM verdenkt Johnny B. van zeker negen branden

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vermoedelijke pyromaan van het Groningse dorp 't Zandt van het stichten van zeker negen branden. Dat werd maandag bekend tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen de 20-jarige Johnny B. Eerder was in een voorlopige dagvaarding slechts sprake van twee brandstichtingen en één poging daartoe.

Het OM sluit niet uit dat er nog meer zaken op de tenlastelegging van B. komen te staan. De komende maanden gaat het OM het dossier nader onderzoeken. Tijdens de pro-formazitting van maandag besloot de rechtbank dat er een onderzoek naar de persoon van de verdachte moet komen. Een rechter-commissaris gaat na in welke vorm dit onderzoek plaats gaat vinden. Volgens een woordvoerder van de rechtbank Groningen is het mogelijk dat Johnny B. ter observatie wordt opgenomen in een kliniek.

De verdediging vroeg maandag het voorarrest van B. op te heffen. Dat zou betekenen dat de verdachte thuis zijn strafzaak mag afwachten. De rechtbank wees dit verzoek echter af, omdat hij de maatschappelijke belangen zwaarder vond wegen dan die van B. De schok zou voor het getroffen Groningse dorp te groot zijn als de vermeende pyromaan, zelf ook inwoner van 't Zandt, terug naar huis zou keren.

Tussen augustus en B.'s arrestatie begin december werd zeker zeventien keer brand gesticht in en om 't Zandt. De 20-jarige Johnny B. werd in de kraag gevat nadat hij met een brandende kaars en brandbaar materiaal bij een schuur was gezien. Sindsdien zijn voor zover bekend geen branden meer gesticht. Eerder dit jaar ontvingen RTV Noord en het Dagblad van het Noorden een aantal anonieme brieven. De afzender zegt dat hij de pyromaan van 't Zandt is en dat Johnny B. ten onrechte vastzit voor de brandstichtingen in het Groningse dorp.

Het OM hoopt de zaak tegen Johnny B. eind augustus of begin september inhoudelijk te kunnen behandelen. Dan is het dossier bestudeerd en wordt duidelijk voor hoeveel strafbare feiten B. vervolgd wordt. Volgens de rechtbank Groningen is er echter nog geen zicht op een inhoudelijke behandeling.

Op RTV-Noord speelde Johnny B. nog de held