Eerste 'homohuwelijk' in Anglicaanse kerk

In een Anglicaanse kerk in Groot-Brittannië is voor het eerst een 'homohuwelijk' voltrokken. Kort voor de plechtigheid waren de twee priesters een geregistreerd partnerschap aangegaan, berichtte de Britse krant The Sunday Telegraph vandaag.

De Church of England, de Engelse staatskerk, staat homohuwelijken niet toe. ''Dit is een ernstige schending van de regels'', aldus een woordvoerder van de Anglicaanse Kerk.

De beide mannen wisselden vorige maand huwelijksgeloftes en ringen uit in een van de oudste kerken van Groot-Brittannië: de Saint Bartholomew the Great in Londen.

Enkele liberale geestelijken hebben in het verleden wel hun zegeningen gegeven aan homoparen, maar dit is de eerste keer dat een dominee een traditionele huwelijksceremonie heeft voltrokken.

Het 'homohuwelijk' kan bijna niet op een slechter moment komen. Volgende maand vindt de wereldwijde Lambeth-conferentie van anglicanen in Groot-Brittannië plaats. Conservatieven en liberalen waren het al oneens over de wijding van homoseksuelen tot bisschop en inzegening van homoseksuele relaties.

De 77 miljoen leden tellende anglicaanse gemeenschap raakte diep verdeeld in 2003, nadat de Amerikaanse anglicanen de homoseksuele priester Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire hadden benoemd. Robinson (61) ging begin juni een geregistreerd partnerschap aan met zijn vriend Mark Andrew (80).