EK: Uitslagen poule D

Vanavond werd de tweede speelronde in poule D gespeeld. Spanje speelde tegen Zweden en pakte in de laatste minuut de winst. De Spanjaarden zijn hiermee zeker van de volgende ronde. Griekenland verloor met 1-0 van Rusland en is uitgeschakeld voor de volgende ronde. Rusland speelt in de laatste speelronde tegen Zweden, beide ploegen kunnen nog door naar de kwartfinales.

Zweden - Spanje
Het waren de Spanjaarden die vanaf de aftrap het beste van het spel hadden. De mogelijkheden die ontstonden werden aanvankelijk niet goed uitgespeeld, maar de eerste hoekschop van de wedstrijd leverde wel een doelpunt op. De corner van Xavi werd kort gespeeld op David Villa. De spits legde terug op David Silva, die op zijn beurt de voet van Fernando Torres vond: 0-1. De Zweden werden hierna wakker, en openden een offensief. Johan Elmander en Henke Larsson kregen vervolgens kansen op de gelijkmaker, maar schoten over en naast.

De druk die Zweden uitoefende op de Spaanse defensie werd na ruim een half uur uitgedrukt in de gelijkmaker. Zlatan Ibrahimović kreeg de bal in de zestien aangespeeld, hield Sergio Ramos van zich af en schoot vervolgens uit de draai binnen. Naar de rust toe werd de ploeg van Luis Aragonés weer sterker. Toch zou er niet meer gescoord worden. Ook niet in blessuretijd, toen Pieter Vink het niet aandurfde een strafschop te geven nadat Silva een beuk kreeg in het Zweedse strafschopgebied.

Zweden begon de tweede helft zonder Ibrahimović, die werd vervangen door mede-ex-Ajacied Markus Rosenberg. Vermoedelijk kreeg de spits last van de kniekwetsuur die zijn EK bedreigde. De Spanjaarden waren lichtelijk beter, maar konden geen grote kansen creëren. Na een klein uur spelen haalde Aragonés het Barcelona-duo Xavi en Iniesta naar de kant. Omdat clubgenoot Carles Puyol in de eerste helft al geblesseerd uitviel waren het al de laatste reserves voor Spanje.

Silva kreeg na deze wissels een enorme kans, maar doelman Isaksson kon zijn inzet keren. Villa gaf hierop opnieuw voor, de poging van Torres ketste ditmaal echter af op een Zweedse verdediger. In de slotfase bleef Spanje de betere, maar kon het de kansen die het kreeg niet te verzilveren. Tot de blessureijd althans, toen Villa ineens aan de Zweedse defensie ontsnapte. De spits die in de eerste wedstrijd al driemaal doel trof wist ook vandaag de goalie te passeren: 1-2.

Karakteristieken

Zweden - Spanje 1-2
15' Fernando Torres 0-1
34' Zlatan Ibrahimović 1-1
90+2' David Villa 1-2

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Pieter Vink (NED)
Stadion: Tivoli Neu, Innsbruck
Gele kaart: Anders Svensson (Zweden), Carlos Marchena (Spanje).

Opstellingen

Zweden: Isaksson; Stoor, Mellberg, Hansson, Nilsson; Elmander (S. Larsson/79), Svensson, Andersson, Ljungberg; Ibrahimović (Rosenberg/46), H. Larsson (Källström/87).

Spanje: Casillas; Sergio Ramos, Puyol (Raúl Albiol/24), Marchena, Capdevila; Iniesta (Cazorla/59), Xavi (Fàbregas/59), Senna, Silva; Villa, Torres.

Griekenland - Rusland
Zowel Griekenland als Rusland verloren hun eerste wedstrijd en mochten daarom vandaag niet verliezen. Iets wat in het begin van wedstrijd duidelijk te merken was aangezien beide ploegen voorzichtig speelden, hierdoor ontstonden er ook nauwelijks kansen. Het enige gevaar kwam van schoten uit de tweede lijn, maar de keepers werden hiermee niet op de proef gesteld. De eerste serieuze kans was er na een kwartier voor Rusland. Pavljoetsjenko probeerde de Griekse keeper te verschalken met een lob, maar die ging net over.

Na 20 minuten kregen de Grieken een grote kans, Charisteas kopte echter net mis en de bal werd nog net weggewerkt door een Russische verdediger. Na 32 minuten werd het 1-0 voor Rusland. Nikopolidis kwam onnodig uitgelopen op Semak, die bracht de bal weer voor het dol waarna Zyrjanov vrij kon inschieten. De Grieken moesten na 39 minuten wisselen, Seitaridis moest geblesseerd het veld verlaten.

De Russen begonnen de tweede helft sterk en kregen gelijk enkele kansen. Deze werden echter redelijk makkelijk gestopt door Nikopolidis. De Russen kregen na 52 minuten een goede kans via Pavljoetsjenko, maar zijn schot belandde in het zijnet. De Russen bleven de goede kansen krijgen. Biljaletdinov kreeg uit uitstekende kans, maar schoot voorlangs.

De Grieken probeerden, in de wetenschap dat ze bij een nederlaag zouden zijn uitgeschakeld, meer aan te vallen. Kansen kwamen er hierdoor voor onder meer Charisteas en Basinas, maar deze werden niet benut. In het laatste gedeelte van de wedstrijd waren de beste kansen zelfs nog voor Rusland, maar gescoord werd er niet, al kregen de Russen nog wel een enorme kans in de blessuretijd.

Griekenland - Rusland 0-1
33' Zyrjanov 0-1

Scheidsrechter: Rosetti (Ita)
Stadion: Wals-Siezenheim, Salzburg
Gele kaart: Karagounis, Liberopoulos (Griekenland), Sajenko, Torbinskij (Rusland)

Opstellingen:

Griekenland: Nikopolidis, Seitaridis (Karagounis/40), Dellas, Kyrgiakos, Torosidis, Katsouranis, Basinas, Patsatzoglou, Charisteas, Liberopoulos (Gekas/61), Amanatidis (Giannakopoulos/80)

Rusland: Akinfejev, Anjoekov, Ignasjevitsj, Kolodin, Zjirkov (V. Berezoetsky/87), Torbinskij, Zyrjanov, Semak, Semsjov, Biljaletdinov (Sajenko/70), Pavljoetsjenko

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!