EK: Uitslagen poule B

Voor poule B stond vandaag alweer de tweede wedstrijdronde op het programma. Kroatië kwam uit tegen Duitsland, gastland Oostenrijk moest het opnemen tegen het Polen van Leo Beenhakker. Deze laatste wedstrijd leek lang te eindigen in winst voor Polen, maar in de blessuretijd kregen de Oostenrijkers een penalty, die een doelpunt opleverde. Kroatië won met 2-1 van Duitsland, en door het gelijkspel van Polen en Oostenrijk is Kroatië nu al zeker van de kwartfinales.

Kroatië - Duitsland
In de eerste fase van de wedstrijd tastten de beide teams elkaar nog wat af, zonder noemenswaardige mogelijkheden te creëren. De eerste echte kans van de wedstrijd, na 23 minuten spelen, was meteen raak. Srna wist lankmoedig verdedigen van Jansen genadeloos af te straffen. De Duitse verdediger stelde zich veel te afwachtend op bij een voorzet van Pranjic, waardoor Srna eenvoudig de 1-0 kon binnenschieten.

Ballack en Klose kregen allebei een kans op de gelijkmaker, maar hun schoten werden gepareerd door Pletikosa. De beste kans voor rust was echter voor de Kroaten. Een volley van dichtbij van Kranjcar werd op prachtige wijze gestopt door Lehmann. Opvallend bij deze kans was opnieuw het zwakke verdedigen van de Duitsers.

In de rust werd de teleurstellend spelende Jansen vervangen door Odonkor. Het beoogde effect bleef voor de Duitsers echter uit. De Kroaten bleven compact spelen en gaven weinig weg, terwijl die Mannschaft vooral bezig was met mopperen op de arbitrage en elkaar. Na iets meer dan een uur spelen kwamen de Kroaten dan ook terecht op een 2-0 voorsprong. Olic wist te profiteren van opnieuw zwak optreden van de Duitse defensie.

Een droge knal van Podolski bracht tien minuten voor tijd de Duitsers geheel tegen de verhouding in weer terug in de wedstrijd. Na een afgeslagen bal schoot de geboren Pool met links de bal hard langs Pletikosa. De Duitsers wisten de wedstrijd niet met elf spelers te beëindigen. Schweinsteiger werd de eerste speler dit EK die voortijdig de kleedkamer mocht opzoeken. In de blessuretijd werd hij met rood van het veld gestuurd na een opstootje.

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Frank de Bleeckere (BEL)
Stadion: Hypo-Arena, Klagenfurt
Gele kaart: Srna, Simunic, J.Leko, Modric (Kroatië), Ballack, Lehmann (Duitsland)

Opstellingen

Kroatië: Pletikosa; Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic; Srna (J.Leko/80), Modric, Kranjcar (Knezevic/85), N. Kovac, Rakitic, Olic (Petric/72).

Duitsland: Lehmann; Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen (Odonkor/46); Fritz (Kuranyi/82), Frings, Ballack; Podolski, Gómez (Schweinsteiger/65), Klose.

Oostenrijk - Polen
De mannen van bondscoach Hickersberger kwamen het gevaarlijkst uit de startblokken. Nadat Andeas Ivanschitz al twee maal voor gevaar had gezorgd met afstandsschoten was het Martin Harnik die oog in oog met doelman Artur Boruc voorlangs schoof. Even later zette Ümit Korkmaz de bal uitstekend voor naar diezelfde Harnik, maar ditmaal werd diens inzet gekeerd door de voet van de Poolse goalie. Boruc wist nog geen twee minuten later wederom uitstekend op te treden, door de ontsnapte Christoph Leitgeb de openingstreffer te ontnemen.

Ondanks het vroege overwicht van de Oostenrijkers kwam de formatie van Leo Beenhakker op voorsprong. Een goede actie van Marek Saganowski werd gevolgd door een lage voorzet op Roger Guerreiro. De genaturaliseerde Braziliaan, die buitenspel leek te staan, kon vervolgens van dichtbij binnentikken. Oostenrijk zette hierna nog wel aan, maar zo gevaarlijk als in de openingsfase konden ze voor rust niet meer worden. Omdat ook de Polen niet meer wisten te scoren zouden de spelers met een 0-1 stand aan de thee gaan.

In het tweede bedrijf ging Polen op zoek naar de verdubbelde voorsprong. Doelman Jürgen Macho van Oostenrijk wist zijn ploeg met enkele uitstekende reddingen in de wedstrijd te houden. Het spel van beide ploegen na rust was niet geweldig, maar omdat de Poolse voorsprong slechts één treffer bedroeg bleef het spannend. In blessuretijd leek Leo Beenhakker zijn eerste eindronde-zege binnen te halen, maar arbiter Howard Webb wees plotseling naar de stip. Marcin Wasilewski hield Sebastian Prödl vast, en vanaf elf meter was het invaller Ivica Vastic die Boruc het bos in stuurde: 1-1.

Door de remise is Kroatië zeker van de volgende ronde. Polen is nu bijna kansloos voor de volgende ronde. Alleen bij winst op Kroatië en verlies van Duitsland tegen Oostenrijk met ruime cijfers geeft Polen recht op een kwartfinale.

Oostenrijk - Polen 1-1
30' Roger Guerreiro 0-1
90+3' Ivica Vastic 1-1

Toeschouwers: 52.000
Scheidsrechter: Howard Webb (ENG)
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Gele kaart: Ümit Korkmaz, Sebastian Prödl (Oostenrijk), Marcin Wasilewski, Jacek Krzynówek, Jacek Bąk (Polen)

Oostenrijk: Macho; Garics, Prödl, Stranzl, Pogatetz; Leitgeb, Aufhauser (Säumel/74), Ivanschitz (Vastic/64), Korkmaz; Harnik, Linz (Kienast/64).

Polen: Boruc; Wasilewski, Jop (Golanski/46), Bąk, Żewłakow; Dudka, Lewandowski, Krzynówek, Guerreiro (Murawski/85); Saganowski (Łobodziński/83), Smolarek.

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!