EK: Uitslagen poule A

Vandaag begon poule A aan alweer de tweede ronde poulewedstrijden op Euro 2008. Portugal kwam uit tegen Tsjechië en gastland Zwitserland speelde tegen Turkije. Deze laatste wedstrijd werd onder zeer zware omstandigheden gespeeld, het veld raakte nagenoeg onbespeelbaar door de langdurige regen.

Tsjechië - Portugal
Beide landen begonnen met drie punten, waardoor winst vrijwel zeker genoeg zou zijn voor de volgende ronde. De Portugezen namen al bijzonder snel de leiding in dit duel. Een mooi één-tweetje met Nuno Gomes bracht Cristiano Ronaldo in stelling. De Europees topschutter strandde op doelman Petr Čech, maar de losse bal werd door Deco alsnog over de Tsjechische doellijn gewerkt. Het duurde niet al te lang voordat Tsjechië alweer langszij kwam. Een hoekschop van Jaroslav Plašil kwam goed voor, waardoor Libor Sionko de gelijkmaker kon laten aantekenen; de eerste van dit toernooi.

Er was in het eerste bedrijf maar lastig een betere ploeg aan te wijzen. Nadat het ene land een salvo mogelijkheidjes had verprutst was het de beurt aan de tegenstander. Portugal kon via Ronaldo af en toe wel gevaarlijk worden, maar schoten op het Tsjechische doel werden gekeerd door Čech. De ploeg van Karel Brückner kon na de gelijkmaker nooit de beslissende pass geven. De 1-1 tussenstand zou ook de ruststand betekenen.

Na rust waren de Portugezen lichtelijk beter. Kansen waren er voor Nuno Gomes en Simão Sabrosa, maar wederom kon Čech zonder al te veel moeite optreden. De Tsjechen waren af en toe gevaarlijk bij dode spelsituaties. Aanvoerder Ujfaluši kopte vanuit een hoekschop bijna de 2-1 binnen, maar in plaats daarvan was het Ronaldo die nog geen minuut later Portugal wederom op voorsprong schoot. Deco legde terug, en vanaf zestien meter knalde de Portugese aanvaller de bal achter de Chelsea-doelman.

Vervolgens kon Portugal de wedstrijd uit gaan spelen, al kreeg Tsjechië nog best mogelijkheden om wederom gelijk te maken. Een goede kopbal van Sionko werd maar net over de lat getikt door Ricardo. De invallers aan Tsjechische kant konden weinig uitrichten. Dat gold niet voor Ricardo Quaresma, die tien minuten mee mocht spelen. Een uitstekende pass van Deco op Ronaldo zette laatstgenoemde in blessuretijd oog in oog met Čech. Quaresma, die opkwam vanaf de linkerkant, kreeg de bal vervolgens aangespeeld en besliste het duel met een intikkertje: 1-3.

Karakteristieken

Tsjechië - Portugal 1-3
8' Deco 0-1
17' Libor Sionko 1-1
63' Cristiano Ronaldo 1-2
90+1' Ricardo Quaresma 1-3

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Kyros Vassaras (GRE)
Stadion: Stade de Genève, Genève
Gele kaart: Jan Polák (Tsjchië), José Bosingwa (Portugal)

Opstellingen

Tsjechië: Čech; Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski; Galásek (Koller/73); Sionko, Matějovský (Vlček/68), Polák, Plašil (Jarolím/85); Baroš.

Portugal: Ricardo; Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira; Petit, João Moutinho (Meira/75); Ronaldo, Deco, Simão (Quaresma/80); Nuno Gomes (Hugo Almeida/80).

Zwitserland - Turkije
De wedstrijd tussen deze twee landen was zeker niet de mooiste van het toernooi. Door het slechte weer kwamen de voetbaltechnische spelers niet echt aan spelen toe. De eerste goal viel in de 32ste minuut. De doelpuntmaker voor Zwitserland was Hakan Yakin.

In de tweede helft, die vooral gekenmerkt werd door rommeligheid, hadden de Turken het betere van het spel. Dat werd omgezet in een goal in de 57ste minuut toen Şentürk met een mooie kopbal de gelijkmaker scoorde. Zwitserland kreeg een countermogelijkheid in de 82ste minuut nadat een vrije trap van Nihat mislukte. Dankzij een goede redding van de Turkse keeper Volkan bleef het gelijk. In de blessuretijd scoorde Arda Turan van buiten het zestienmetergebied. De Zwitsers zijn door dit verlies uitgeschakeld voor de volgende ronde.

Zwitserland - Turkije 1-2
32’ Hakan Yakin 1-0
57’ Semih Şentürk 1-1
93’ Arda Turan 1-2

Toeschouwers: 40.000
Scheidsrechter: Lubos Michel
Stadion: St. Jakob Park
Gele kaart: Derdiyok (Zwitserland), Sanli, M. Aurelio, Balta (Turkijke)

Zwitserland: Diego Benaglio, Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin, Inler, Behrami, Fernandes, Barnetta (Vonlanthen/65), Derdiyok, Hakan Yakin(Ricardo Cabanas/85)

Turkije: Volkan Demirel, Hamit Altintop, Emre Asik, Servet Çetin, Hakan Balta, Tuncay Sanli, Mehmet Aurelio, Tümer Metin (Semih Şentürk/46), Arda Turan, Gökdeniz Karadeniz (Mehmet Topal/46), Nihat (Kazim-Richards/85)

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK! EK Pool!