'Meer horecabedrijven te koop door rookverbod'

Uit angst voor het aanstaande rookverbod zetten veel kleine horeca-ondernemers hun zaak te koop. Dat stelt althans Marc Mentink van horecasite.nl. Volgens hem staan er op dit moment 25 procent meer horecazaken te koop op zijn makelaarswebsite. "Het gaat dan vooral om kleine ondernemers, die financieel geen mogelijkheid zien een rookruimte te bouwen of een buitengelegenheid te creëren."

Eerder dit jaar stonden er op de site 1350 restaurants en cafés te koop, nu zijn dat er 1600. Per 1 juli gaat in de horeca een rookverbod in. Mentink ziet een direct verband tussen de stijging en het rookverbod. "We horen van veel ondernemers dat ze dat rookverbod helemaal niet zien zitten."

Stichting Red de Kleine Horeca wil op 1 juli een rechtszaak aanspannen tegen de staat. Volgens de stichting wordt het rookverbod te vroeg ingevoerd en kunnen veel ondernemers niet op tijd maatregelen treffen. Ook zouden kleine ondernemers onevenredig hard worden getroffen. Op de website van de stichting wordt geld ingezameld om de rechtszaak te financieren. Inmiddels hebben zich 354 ondernemers zich aangemeld.

Horeca Bemiddeling Nederland, een andere horeca-makelaar, herkent de cijfers van horecasite.nl niet. "Natuurlijk zullen veel kleine zaken die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden het nu nog moeilijker krijgen. Maar dat is bij onze klanten meestal niet de reden de zaak te verkopen."

Koninklijk Horeca Nederland denkt ook niet dat de verkoop sterk stijgt. "We begrijpen de kleine horeca heel goed, maar de minister heeft nu eenmaal deze regelgeving opgesteld en die geldt voor alle ondernemers van Nederland", zegt een woordvoerder.