'Kabouter Buttplug' verhuist naar Eendrachtsplein

Het veelbesproken beeld Santa Claus van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy krijgt over enkele maanden een nieuwe plek op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Even was er sprake van dat het metershoge beeld naar de Lijnbaan zou gaan, maar de omgeving van drukke winkelstraat gaat op de schop. Het beeld staat nu nog op de binnenplaats van museum Boijmans Van Beuningen omdat mensen aanstoot zouden nemen aan de grote kabouter. In zijn hand heeft hij volgens hen een seksspeeltje. Maar anderen zien in het 'apparaat' een kerstboom of een raketijsje.

Rotterdam bestelde het 280.000 euro kostende kunstwerk in 2001 bij de kunstenaar. Het zou in eerste instantie vlakbij De Doelen worden geplaatst. Twee jaar later was er ophef in de gemeenteraad over de vorm van het beeld en de aanstoot die het zou kunnen geven. De aanschaf kon echter niet meer worden teruggedraaid. Santa Claus staat sinds september 2005 bij het museum, omdat een meerderheid van de gemeenteraad destijds het beeld niet in het straatbeeld wilde hebben. De VVD, in eerste instantie fel tegenstander, verzet zich sinds afgelopen december niet meer tegen plaatsing in een openbare ruimte.

Het college heeft voor het Eendrachtsplein gekozen omdat het beeld daar van harte welkom is en vooral goed zichtbaar. Verder sluit de plek aan op de internationale beeldenroute van de Westersingel en bevinden zich diverse musea en culturele instellingen in de omgeving.

"In tegenstelling tot de Lijnbaan zijn aan het Eendrachtsplein geen verbouwingen te verwachten waardoor het beeld binnen afzienbare tijd weer zou moeten verhuizen", maakte de gemeente vandaag bekend. Bovendien stonden de winkeliers van de Lijnbaan niet te springen om de kabouter. De collega's van de (Nieuwe en Oude) Binnenweg ontvangen SantaClaus met open armen.

 

Buttplug of raketijsje?