Verblijfsvergunning voor kind oorlogsmisdadiger

Kinderen van vermeende oorlogsmisdadigers die al langer dan tien jaar in Nederland wonen, komen alsnog in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Hun vaders worden juist strenger aangepakt. Dat zeggen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en zijn staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) maandag in een interview met het AD.

Vluchtelingen die worden verdacht van oorlogsmisdaden kunnen geen verblijfsvergunning krijgen, evenmin als hun familieleden. Daardoor kunnen zij in Nederland niet werken of studeren. Sommige kinderen van verdachten zijn al tien jaar in Nederland en kunnen niet terug naar het land van herkomst door het verleden van hun vaders.

Het ministerie van Justitie wil een uitzondering maken voor de kinderen die al langer dan tien jaar in Nederland zijn. "Zij mogen niet het slachtoffer worden van de daden van hun vader", zegt Hirsch Ballin in de krant. Driehonderd gezinsleden zouden van de maatregel gebruik kunnen maken.
Albayrak benadrukt dat het geen pardonregeling is. Volgens haar wordt de blokkade voor de kinderen opgeheven maar moeten ze wel 'gewoon opnieuw de vreemdelingenprocedure in'.

Om te voorkomen dat Nederland een toevluchtsoord wordt voor oorlogsmisdadigers gaat justitie meer mankracht inzetten om deze verdachten te vervolgen, kondigen de bewindslieden in het dagblad aan. Zij kunnen straks ook niet 'onder het mom van gezinshereniging later alsnog via de achterdeur in Nederland blijven'. Hirsch Ballin wil verder dat het mogelijk wordt verdachten uit te leveren, zodat ze daar kunnen worden berecht.