Euro2008: Uitslagen poule A

Vanavond werden de eerste wedstrijden op het Europees kampioenschap gespeeld. Gastland Zwitserland kwam in actie tegen Tsjechie, terwijl Portugal het opnam tegen Turkije. Hieronder vind je een kort verslag van de wedstrijden.

Zwitserland - Tsjechie
In de eerste tien minuten van het duel was het vooral Zwitserland dat de klok sloeg. Kort na het begin van de wedstrijd kreeg het gastland de eerste kans van het duel. Polák verspeelde de bal aan een tegenstander, waardoor Frei de bal ontving en deze uiteindelijk net naast schoot. Aan de andere kant kopte Magnin de bal bijna achter zijn eigen doelman. Bengalio was echter bij de les en toucheerde de bal licht, waardoor het een corner werd. Ook daarna bleven de Zwitsers de wedstrijd dicteren. Zo hadden Inler en Frei de kans om de score te openen, maar Cech wist de bal in beide gevallen te pareren.

Naarmate de eerste helft vorderde bleef Tsjechië voornamelijk op de eigen helft rondhangen. Als de ploeg van bondscoach Karel Brückner al van de eigen helft af kwam, werd het doel van de tegenstander nauwelijks bereikt. In de 35e minuut kreeg Frei een hele grote kans, nadat hij door Barnetta werd bediend. In de rebound waagde Streller nog een poging, maar hij stond buitenspel. Vlak voor rust kreeg Cech de bal niet prettig aangespeeld, waardoor er even lichte paniek was. Uiteindelijk werd de bal toch nog uit het strafschopgebied van de Tsjechen gewerkt. Aan het einde van de eerste 45 minuten moest Frei de strijd staken, vanwege een blessure aan zijn knie.

Ook in de tweede helft was de eerste kans voor Zwitserland. Na een corner schoot Magnin hard op doel, waardoor Cech enigszins verrast werd. Toch wist de doelman van Chelsea de bal te keren. De druk op de Tsjechen werd steeds verder opgevoerd, waardoor de Zwitsers steeds meer kansen kregen. Dit resulteerde onder andere in een kans voor Barnetta, die op een voorzet van Lichtsteiner participeerde. Na iets meer dan een uur spelen kreeg Yakin een hele grote kans. Uiteindelijk zeilde de bal maar net naast het doel van de Tsjechische ploeg.

Toch kwam Tsjechië tegen de verhoudingen in op voorsprong. Sverkoš kreeg zijn eerste kans van het duel en wist deze direct te verzilveren, nadat hij de bal van Plašil ontving. Tien minuten voor tijd kreeg Barnetta een levensgrote kans om Zwitserland terug in de wedstrijd te brengen. Cech wist de bal echter te keren, waarna Vonlanthen in de rebound op de lat schoot. In de slotfase deed Tsjechië er alles aan om de voorsprong in stand te houden. Zwitserland probeerde het in de blessuretijd nog wel, maar kon de verdediging van de tegenstander niet meer kraken.

Karakteristieken

Zwitserland - Tsjechië 0-1
71’ Sverkoš 0-1

Toeschouwers: 42.000
Scheidsrechter: Rosetti (Ita)
Stadion: St. Jakob-Park, Basel
Gele kaart: Magnin, Vonlanthen, Barnetta (Zwitserland)

Opstellingen

Zwitserland: Bengalio, Lichtsteiner (Vonlanthen/75), Müller, Senderos, Magnin, Behrami (Derdiyok/83), Inler, Fernandes, Barnetta, Frei (Yakin/46), Streller

Tsjechië: Cech, Jankulovski, Rozehnal, Ujfaluši, Grygera, Plašil, Polák, Galásek, Jarolím (Kovác/87), Sionko (Vlcek/83), Koller (Sverkoš/57)

 

Portugal - Turkije
In de beginfase van het duel wisten de twee ploegen nog niet veel kansen te creëeren. Ronaldo was er voor Portugal wel dichtbij, maar hij kon de bal niet tussen de palen krijgen. Aan de andere wist Tuncay wat terug te doen. Ook deze actie bleef zonder resultaat. Na iets meer dan een kwartier spelen leken de Portugezen op voorsprong te komen na een treffer van Pepe, maar de speler stond buitenspel. Daarna begon het spel wat op en neer te golven. De kansen werden spaarzamer, maar de twee ploegen zorgden zo nu en dan wel voor speldenprikjes.

Na een half uur spelen deed Ronaldo opnieuw van zich spreken door een aantal Turkse spelers het bos in te sturen. De bal ging vervolgens naast het doel van Volkan. In het vervolg van de eerste helft wist Turkije het duel te controleren en liet Portugal het spel maken. Nog geen tien minuten later liet de Portugese aanvaller weer van zich horen. Hij schoot een vrije trap op de paal van het doel van de Turken. Aan de andere kant deed Altintop wat terug, maar schoot over het doel. Vervolgens kregen de twee ploegen nog een aantal kansen, maar dit leverde niets op.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Nuno Gomes, maar de speler schoot op de paal. Portugal kreeg gedurende de tweede helft de meeste kansen. Zo probeerden Ronaldo, na een mooie actie, en Moutinho (schot van afstand) de score te openen. Turkije kwam er nog maar sporadisch uit en als ze al op de helft van de tegenstander kwamen, dan was het doel van Ricardo nooit dichtbij. Zo kwam Sabri niet verder dan een schot van afstand. Toch kwamen de Portugezen verdiend op voorsprong door een doelpunt van Pepe. De verdediger wist een één-twee met Nuno Gomes namelijk succesvol af te ronden.

Kort na de eerste treffer zette Portugal wederom aan, waarna Nuno Gomes op de lat kopte. Aan de andere kant drong Nihat het strafschopgebied binnen, maar de bal werd uiteindelijk tot corner verwerkt. In de 73e minuut kende Ricardo enige moeite om het schot van een Turkse speler te keren. Hierna leek het beste er bij de twee ploegen wel uit te zijn. Toch wist Meireles de voorsprong van de Portugezen in de blessuretijd van het duel, na een goed opgezette aanval, te verdubbelen.

Karakteristieken

Portugal - Turkije 2-0
61’ Pepe 1-0
90+3’ Meireles 2-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Fandel (Dui)
Stadion: Stade de Genève, Genève
Gele kaart: Kazim Kazim, Gökhan, Sabri (Turkije)

Opstellingen

Portugal: Ricardo, Boswinga, Pepe, Carvalho, Paulo Ferreira, Ronaldo, Petit, Deco (Meira/90+2), Moutinho, Simão (Meireles/83), Nuno Gomes (Nani/68)

Turkije: Volkan, Hamit Altintop (Semih/76), Servet, Gökhan (Emre Asik/55), Hakan, Kazim Kazim, Emre, Aurélio, Mevlüt (Sabri/46), Nihat, Tuncay

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK! Euro2008 website!