Nepbushalte voor demente bejaarden

Onze oosterburen gooien een nieuw wapen in de strijd om weglopende, demente bejaarden terug te vinden. Buiten het terrein van de Duitse verpleeghuizen zijn namelijk nepbushaltes geplaatst. Als een patiënt met Alzheimer daar op de bus wil wachten, kan men wachten tot hij of zij een ons weegt.

Voor het personeel is het zo een koud kunstje de bejaarde in kwestie op te sporen. Het komt namelijk vaak voor dat de politie wordt ingeschakeld om vermiste patiënten op te sporen die op zoek zijn naar een niet bestaand thuisadres of familieleden.

De demente bejaarden hebben een gemiddelde leeftijd van 84 jaar. Ondanks dat hun korte termijngeheugen nauwelijks meer werkt, kunnen ze alles van vroeger nog helder voor de geest halen.

"Het klinkt gek maar het help echt", aldus de voorzitter van de hulporganisatie "Old Lions", Franz-Josef Goebel. "Ze herkennen het bord van de bushalte en denken dat als ze maar wachten, ze wel thuiskomen."

Het verplegend personeel benadert een wachtende bejaarde uiterst voorzichtig. Ze zeggen dat de bus later komt en vraagt of de bejaarde wil meekomen voor een kopje koffie. Vijf minuten later zijn de demente bejaarden al lang vergeten waarom ze eigenlijk op de bus wachtten.