Hamer sluit lijstverbinding met SP niet uit

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer sluit een lijstverbinding met de SP in de toekomst niet uit. Dat zegt ze woensdag in een interview met weekblad Nieuwe Revu. Volgens haar moet er 'échte samenwerking' komen tussen haar partij en die van Jan Marijnissen.

Hamer werd in april gekozen als opvolger van fractievoorzitter Jacques Tichelaar, die met ernstige hartklachten kampte. Ze pleitte na haar verkiezing tot leider van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer al voor intensievere samenwerking met de SP.

Daarop schreef staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, haar partijgenoot, een opiniërend artikel in NRC Handelsblad. Timmermans sprak zich juist uit tegen een nauwere samenwerking met de SP. Volgens Timmermans, die vaak werd genoemd als opvolger van fractievoorzitter Tichelaar, moet de PvdA meer toenadering zoeken tot D66 en GroenLinks. In de media werd daarop gespeculeerd over een richtingenstrijd binnen de PvdA.

Hamer stelt in Nieuwe Revu dat ze een verschil met inzicht heeft met Timmermans. Zij wil samenwerken met de SP omdat 'dat een echte volkspartij is', terwijl D66 en GroenLinks dat in haar ogen niet zijn. De PvdA-fractievoorzitter vindt het een 'beetje raar' van Timmermans om na jarenlange samenwerking met de SP in de oppositie, de partij plotseling uit te sluiten.