Spaceshuttle Discovery op weg naar ISS

De spaceshuttle Discovery is vanavond succesvol gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Het ruimteveer is met zeven bemanningsleden onderweg voor een veertiendaagse trip naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord hebben ze het belangrijkste deel van Kibo, een groot Japans onderzoekslaboratorium.

Kibo, wat 'hoop' betekent, bestaat uit drie delen. Het eerste deel werd in maart al naar het ISS verscheept en het derde deel volgt volgend jaar. Er staan drie ruimtewandelingen gepland, van elk ongeveer 6,5 uur. Het grootste deel van die tijd zal besteed worden aan het monteren van Kibo.

Ook heeft de bemanning een pomp bij om het toilet in het ISS te repareren, dat het afgelopen week na zeven jaar begaf. Het spoelen van het kapotte toilet moest nu tijdelijk handmatig gebeuren, wat twee personen elke keer tien minuten kost om te doen.

De Discovery heeft dit keer een compleet nieuwe brandstoftank gekregen. Deze tank is ontworpen om zo min mogelijk isolatiemateriaal los te laten bij de lancering. Spaceshuttle Columbia verongelukte in 2003 toen een stuk isolatieschuim een vleugel beschadigde. Bij de vorige spaceshuttlemissies werden de verbeteringen, die vereist waren na het ongeluk, op de bestaande brandstoftanks toegepast.

Overigens heeft de spaceshuttle eigenlijk nog een achtste astronaut aan boord: de bekende ruimtereiziger Buzz Lightyear. Het poppetje uit de Toy Story-films gaat mee als onderdeel van een onderwijsprogramma dat kinderen moet stimuleren later een wetenschappelijke studie te gaan volgen.

Spaceshuttle Discovery
Three, two, one...