Hilversum smijt nog steeds met belastinggeld

Publieke omroepen hebben maling aan de Balkenende-norm. Deze norm houdt in dat openbare bestuurders en medewerkers van publieke omroepen niet meer mogen verdienen dan de minister-president. Echter, de salarissen van presentatoren bij de publieke omroep zijn juist gestegen.

Het hoogste salaris bij de publieke omroep werd vorig jaar verdiend door een presentator van de NOS, wie dat is wil de omroep niet zeggen. De persoon in kwestie zag 356.000 euro op het loonstrookje staan. Zes gezichten van de VARA zaten in 2007 boven de Balkenende-norm, waarmee zij meer verdienden dan de premier. Goed verdienende VARA presentatoren zijn onder andere Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Paul Witteman.

Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt dat de norm vooral geldt voor bestuurders van publieke omroepen en niet voor presentatoren. "Presentatoren worden marktconform beloond, een systeem dat moeilijk te doorbreken is met de komst van de commerciële omroepen. Maar je moet als bedrijf ergens een streep trekken."