AVRO zwaait Karel van de Graaf uit met 5,5 ton

Presentator Karel van de Graaf kreeg verleden jaar bij zijn gedwongen vertrek bij de AVRO een ontslagvergoeding mee van 544.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag 2007 van deze publieke omroep, dat deze week verscheen.

In het jaarverslag melden de leidinggevenden dat ze in het kader van de 'Wet Openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens' gedwongen zijn om ''onderstaande persoon'' te vermelden. Vervolgens wordt het bedrag gekoppeld aan een anonieme presentator, maar een AVRO-woordvoerster bevestigde vandaag dat het om Van de Graaf gaat.

De presentator moest bij de AVRO vertrekken na een dienstverband van 38 jaar. Volgens de AVRO was zijn werk als presentator van EénVandaag niet langer verenigbaar met zijn andere baan bij een energiebedrijf. Zijn contract liep echter nog tot eind 2009. Een ontslagvergoeding was het gevolg en omdat die hoger is dan het gemiddeld belastbaar jaarloon van ministers, in 2007 was dat 169.000 euro, moet de AVRO het bedrag naar buiten brengen.

De SP is woedend over de afkoopsom die uit publiek geld betaald wordt. "Te gek voor woorden", zegt Kamerlid Jasper van Dijk vandaag in het AD. Hij gaat minister Ronald Plasterk om opheldering vragen. De Kamer wil dat presentatoren bij de publieke omroep niet meer dan het premiersalaris, 170.000 euro, krijgen.

De oud-AVRO-presentator zelf begrijpt de ophef niet. ''Ik heb altijd veel belasting betaald. Over deze vergoeding betaal ik dat ook. De belastingbetaler mag mij ook dankbaar zijn."