Geen tv-actie wegens 'gebrek aan beelden'

Met bijna zeventigduizend doden in China, tachtigduizend doden in Birma en miljoenen daklozen is het wachten op de grote inzamelingsactie op televisie. Maar die komt er niet. Zowel de NOS als de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) laten weten dat er geen tv-actie op stapel staat.

Volgens SHO-woordvoerder Sebastien Kraaijeveld is het moeilijk om een tv-show te maken zonder beelden van het rampgebied. En dat geldt vooral voor Birma: "Westerse tv-ploegen komen dat land niet in. Bovendien wordt het besluit voor een tv-inzameling niet alleen door ons genomen. De voorzitter van de SHO gaat daarvoor in overleg met de Publieke Omroep (NPO), maar voorlopig is er geen sprake van een grote tv-actie." Ondertussen worden er Giro 555-spotjes met BN’ers uitgezonden. Het resultaat tot nu toe is schamel: 2 miljoen euro.

De NOS bevestigt dat na overleg met de NPO en SHO is besloten af te zien van een grootscheepse tv-show. Peter Kloosterhuis van NOS Projecten noemt het ‘verstandig’ om vooralsnog af te zien van een actie. "Er is een gebrek aan beeldmateriaal, dus kun je je afvragen of zo’n tv-show zin heeft."

Nog geen drie jaar geleden werden de registers wel opengetrokken voor de slachtoffers van een aardbeving in Pakistan. In oktober 2005 vielen daar tachtigduizend doden. Via Nederland 2 werd een grote inzamelingsactie gehouden. Er kwam 26 miljoen euro binnen. Ook voor minder grote rampen worden de omroephanden ineengeslagen, zoals in 2006 voor de watersnoodslachtoffers in Suriname. Die actie bracht 2,3 miljoen euro op. En dan was er nog de inzameling voor de honderdduizenden slachtoffers van de tsunami in Azië. In 2005 werd liefst 112 miljoen euro opgehaald.

Rond de megarampen in China en Birma blijft het echter stil. NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes: "NOS Nieuws heeft nooit opvattingen over nut en noodzaak van hulpverlening. Wij maken gewoon reportages voor het Journaal." Toch had een nieuwe tv-actie niet misstaan, vindt Laroes: "Persoonlijk vind ik dat – als je een actie rond de overstromingen in Suriname houdt – je daarmee de drempel voor acties wel hebt verlaagd."