Studenten hebben 11 miljard schuld

In totaal hebben studenten voor 11 miljard euro schulden uitstaan bij de Informatie Beheer Groep (IBG). Het aandeel in de schuld dat in 2007 ontstond was 2,7 miljard euro. Veruit het grootste gedeelte daarvan, 2,2 miljard, komt voor rekening van hbo'ers. In 2007 werd er twintig procent meer geleend dan een jaar eerder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft voor de berekening alle leningen meegenomen. Het gaat dus zowel om leningen die terug betaald moeten worden als leningen die omgezet kunnen worden in een gift. Afgelopen jaar werd 0,8 miljard euro omgezet in een gift. Daarnaast werd er voor 200 miljoen aan schulden afgelost. De gemiddelde rente die een student betaalt, is met 4,17 procent lager dan bij de banken. Dit en het feit dat een afgestudeerde twee jaar de tijd krijgt om een baan te vinden, voordat moet worden begonnen met afbetalen, maakt lenen bij IBG aantrekkelijk.

De eerste vier jaar van een opleiding, kan de lening die IBG verstrekt worden gezien als een gift. Pas daarna moet je gaan terugbetalen. IBG zet de zogenaamde prestatiebeurs dan automatisch om in een maximale lening. Volgens studentenblad Sum stoppen veel studenten de lening na het vierde niet, waardoor er dus een schuld ontstaat.