Veel inwoners EU hebben geen bankrekening

In de nieuwe EU-lidstaten in Midden- en Oost-Europa heeft de helft van de bevolking geen bankrekening. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. Eurocommissaris Spidla van Sociale Zaken maakt zich zorgen. Hij waarschuwt dat mensen zonder bankrekening mogelijk uitkeringen mislopen. "Het is de taak van de overheid om dat te voorkomen", vindt Spidla.

Vooral mensen met lage inkomens, werklozen, gehandicapten en boeren hebben geen bankrekening. Soms is dat hun eigen keuze, aldus Spidla. Hij gaf als voorbeeld de boeren in Polen, van wie de helft geen bank- of spaarrekening heeft omdat ze de banken hun geld niet toevertrouwen. In Nederland hebben de meeste mensen drie bankrekeningen of meer.

De EU-commissaris vindt dat autoriteiten op zowel nationaal als Europees niveau er op moeten toezien dat alle burgers toegang hebben tot financiële diensten. Hij wil eerst met betere voorlichting proberen resultaten te boeken, maar hij sluit Europese wetgeving op dit terrein ook niet uit.