Bussemaker: Selectie embryo's bij borstkanker mag

Vrouwen met een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker kunnen binnenkort voorkomen dat hun toekomstige kinderen dezelfde genetische afwijking meekrijgen. Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid geeft deze vrouwen de mogelijkheid om embryo's met de afwijking uit te selecteren.

Dat heeft Bussemaker vandaag aangekondigd in het tv-programma Netwerk. Op dit moment is het verboden om na een reageerbuisbevruchting embryo's te selecteren alvorens deze in de baarmoeder van de vrouw te plaatsen. De staatssecretaris vindt dat dit "wel mogelijk moet zijn voor deze zeer specifieke groep".

Bussemakers voorganger Clemence Ross (CDA) stond onderzoek en selectie van embryo's bij kankerpatienten in mei 2006 niet langer toe, waarna er in het Academisch Ziekenhuis Maastricht mee werd gestopt. Bussemaker spreekt van een "zeer ernstig gen". "Dat wil je niet meegeven aan een kind dat je baart", zegt ze. Het medisch centrum in Maastricht moet de methode weer gaan toepassen, aldus de staatssecretaris.