Tweede Kamer wil geld van Herfkens terug

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat Nederland geld van oud-minister Eveline Herfkens moet terugvorderen. Het gaat om een huurvergoeding die Herfkens ten onrechte ontving als medewerker van ontwikkelingsorganisatie UNDP in New York.

Eerder vandaag werd bekend dat Herfkens bij haar aanstelling heeft getekend voor de ontvangst van de VN-regels, waarin stond dat zij geen vergoeding mocht ontvangen van de Nederlandse overheid. Onderzoek van de Verenigde Naties (VN) leverde echter geen bewijs op dat zij bewust de regels overtrad.

Politiek Den Haag is niet verrast over de conclusie dat zowel Herfkens, de VN als Nederland blaam treft. CDA, PvdA en SP vinden dat het kabinet geld bij Herfkens moet terugvorderen.

GroenLinks denkt dat dit juridisch niet haalbaar is en ziet meer in een bemiddelingspoging om te kijken of niet iets van het geld terug te halen valt. Ook de VVD denkt aan een schikking. De ChristenUnie stelt dat Herfkens een deel van de huurvergoeding van ongeveer 280.000 euro moet terugbetalen.

Dat Herfkens heeft getekend voor de ontvangst van de VN-regels, blijkt uit een brief die het hoofd van de ontwikkelingsorganisatie UNDP van de VN, Kemal Dervis, vorige week aan minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft geschreven. Volgens Dervis had de Nederlandse regering moeten weten dat zij Herfkens geen huurvergoeding mocht geven.

Verhagen zei maandag dat hij de brief nog niet had gezien. Hij gaf wel toe dat ook zijn eigen departement blaam treft. "Het ministerie had de vergoeding niet mogen verstrekken en mevrouw Herfkens had ze niet mogen aannemen." Hij gaf toe dat ook zijn ministerie in strijd met de VN-regels heeft geopereerd. Desondanks wil Verhagen nog steeds onderzoeken of hij het geld kan terugeisen van Herfkens.