Slimme meters komen in twee stappen

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken houdt vast aan haar wetsvoorstel om alle huizen in Nederland te voorzien van 'slimme meters', die bestaande gas- en elektriciteitsmeters gaan vervangen. Ze zei vandaag in de Tweede Kamer dat dit in twee stappen zal gebeuren.

Er wordt een begin gemaakt in nieuwbouw en grootscheepse renovatieprojecten, zoals regels van de Europese Unie voorschrijven. Voor de rest van het land wordt invoering pas verplicht als de meters nog 'slimmer' zijn.

De CDA-bewindsvrouw kwam daarmee tegemoet aan haar eigen partij en aan de PvdA. De Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Jos Hessels (CDA) eisten dat de meters ook registreren hoeveel stroom de consument zelf levert aan het net, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak of nieuwe verwarmingsketels die ook stroom leveren.

De nieuwe 'slimme' meters zijn voortdurend op afstand uitleesbaar en bieden de leverancier van stroom en gas de mogelijkheid snel in te grijpen bij uitzonderlijk hoog gebruik. Ook gaan consumenten vaker informatie krijgen over hun verbruik. Vooral als dat gepaard gaat met besparingstips kan dat leiden tot een daling in het verbruik. De 'slimme' meter heeft het ook in zich om de wasmachine automatisch aan te zetten op een moment dat een lager stroomtarief ingaat of om apparaten uit te zetten als die langdurig op 'stand by' staan.