Rookverbod nog geen issue horeca

Het rookverbod dat per 1 juli aanstaande van kracht wordt, leeft momenteel nauwelijks in de horeca. Uit onderzoek van horecavakblad Nightlife Magazine blijkt dat veel kroegbazen en eigenaren van horecagelegenheden nog vrijwel niets hebben voorbereid.

De grootste reden om zo lang mogelijk te wachten met investeren, is de angst voor aanvullende wetgeving, waardoor een nieuwe investering noodzakelijk wordt. Er worden bijvoorbeeld nog veel vraagtekens geplaatst bij de terrasverwarming en het personeel dat opruimt in de rookruimte. De werkomgeving van het personeel moet immers rookvrij zijn. "Bij calamiteiten gaat de veiligheid logischerwijs voor er mag er ingegrepen worden door een medewerker. Nu is het nog onduidelijk wanneer daar sprake van is. De overheid komt nog met de 'code of practice', die aanvullende regels biedt", aldus Peter de Wolf van Koninklijke Horeca Nederland.

De verwachting wat betreft de omzet is, dat de helft van de horeca-uitbaters denkt het rookverbod aanvankelijk zal leiden tot een lagere omzet. Binnen enkele maanden hopen zij de omzet weer op het oude niveau te krijgen. De concurrentie zal de meeste hinder ondervinden, denken de meeste ondernemers. Eén vierde vreest dat de omzetdaling structureel zal zijn.

Diverse ondernemers laten echter ook meteen positieve geluiden horen. Zij denken dat het rookverbod juist een omzetstijging tot gevolg zal hebben. Zij kijken hierbij vooral naar Schiphol en Denemarken. Het rookverbod heeft daar juist geleid tot een hogere omzet, omdat er meer eten en drinken wordt verkocht. De Deense horeca kent een omzetstijging van achtprocent sinds het rookverbod van kracht is en Schiphol meldt zelfs tien procent extra omzet.