Turkse moslims steunen kunstenares Huizen

Er is steun vanuit islamitische hoek gekomen voor kunstenares Ellen Vroegh van wie enkele blote borsten-schilderijen deze week werden verwijderd uit de hal van het gemeentehuis van Huizen. Dat verwijderen gebeurde na klachten van een aantal mannelijke moslims, maar ook van enkele baliemedewerksters, zo zei de gemeente later.

De Turkse moskee Selimiye Camii uit Huizen zegt dat wat hen betreft de kunstwerken gewoon op hun plaats hadden mogen blijven hangen. Volgens een woordvoerder van de moskee worden moslims in het Noord-Hollandse dorp door de publiciteit weer geassocieerd  met zaken waar ze niks mee te maken hebben of willen hebben.

''De moslim in Huizen is helemaal niets gevraagd, de moslims in Huizen hebben niet geklaagd en de moslims in Huizen zijn niet zo kleinzielig dat ze aanstoot nemen aan elke kunstuiting die ze thuis niet zelf zouden ophangen'', aldus een woordvoerder in het Nieuwsblad voor Huizen. ''Opnieuw is er een affaire waarbij moslims worden aangewezen als een onverdraagzame bevolkingsgroep die discrimineert en censureert', zo stelt de Turkse moskee.

De gemeente zei afgelopen week ''dat men van oordeel is dat ongeacht afkomst, geloof, religie of welke andere overtuiging dan ook, geluiden uit de samensamenleving dan wel geluiden vanuit het eigen personeel dienen te worden gerespecteerd''. De lokale raadsfractie van de VVD in Huizen wil  dat de schilderijen weer worden teruggehangen.

In het lokale nieuwsblad is verder te lezen  dat de politieke partij Leefbaar Huizen inmiddels heeft gevraagd om een spoedraadsvergadering over het onderwerp. Die vergadering zou er volgende week komen, zo is hen toegezegd.  Leefbaar Huizen schrijft in een brief aan de burgemeester: ''Wij zijn het volledig oneens met deze ingreep die eigenlijk censuur is en de vrijheid van meningsuiting wordt op deze manier ontnomen.''

Naast bovenstaande, werd ook deze weggehaald