PvdA A'dam: spijkerhard optreden bij overlast

Wie denkt dat er bij de PvdA in de hoofdstad enkel een kopjes theedrink-cultuur heerst heeft het mis. Want PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde wil dat er ''spijkerhard'' wordt opgetreden tegen drugshinder en andere vormen van overlast. Ze stelt een zero tolerancebeleid voor en extra cameratoezicht.

Probleemjongeren moeten volgens Van der Garde ook keihard worden aangepakt. Jongeren die voor de eerste of tweede keer in de fout gaan, zouden van acht uur 's ochtends tot elf uur 's avonds begeleid moeten worden. ''Totdat ze gaan slapen. Voor die jongeren is het ontzettend lastig niet terug te vallen in hun oude gedrag.'' Een vaste begeleider moet hen helpen hun leven opnieuw op te bouwen. ''Ik ben misschien goedgelovig, maar het zijn op zich altijd goede jongens. Maar je moet er snel bij zijn als het misgaat'', aldus de Amsterdamse PvdA-voorzitter in Het Parool.

In wijken met veel drugsoverlast, zoals de Transvaalbuurt, de omgeving van het Javaplein en delen van het centrum en Zuidoost, moet de politie alle overtredingen van drugsverslaafden beboeten. Het Openbaar Ministerie moet bij drugsoverlast en drugshandel altijd snel tot vervolging overgaan, vindt Van der Garde.