Zware naschok in Sichuan

Een zware naschok heeft vandaag de Chinese provincie Sichuan opgeschrikt. De beving had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter, volgens de plaatselijke autoriteiten in Sichuan.

Bij deze hevige naschok vielen slachtoffers. De staatstelevisie meldde een dode en circa vierhonderd gewonden. De beving verwoestte voorts naar schatting 70.000 huizen die mogelijk door eerdere schokken waren verzwakt. Er waren meer dan negentig naschokken in het rampgebied in het zuidelijk deel van centraal China.

Door de zware aardbeving van maandag 12 mei vielen zeker 62.664 doden. De regering in Peking meldde vandaag voorts dat er nog 23.775 mensen worden vermist. Vrijdag werd nog een levende uit het puin bevrijd. Deze 80-jarige man had 266 uur of meer dan elf dagen in het puin bekneld gezeten.

Update 14:00 uur
De kracht van de beving is bijgesteld van 6,4 naar 5,8 op de schaal van Richter. Wel moet de regio weer rekening houden met zware regenval, die al eerder het reddingswerk bemoeilijkte. De regen vergroot de kans op overstromingen en modderstromen. Op verscheidene plaatsen zijn potentieel gevaarlijke meren ontstaan (foto) doordat aardverschuivingen rivieren hebben geblokkeerd. Ook zijn veel dammen in Sichuan verzwakt door de bevingen.