Talibanleider Pakistan wenst vrede met regering

De Pakistaanse Talibanleider, Baitullah Mehsud, heeft zaterdag gezegd graag vrede te willen met de Pakistaanse regering. Maar de heilige oorlog gaat door totdat Amerikaanse troepen weg zijn uit buurland Afghanistan. Mehsud zei moslimstrijders naar Afghanistan te blijven sturen om de Amerikanen te bestrijden.

Mehsud, die opereert vanuit de stammenregio Zuid-Waziristan, sprak met verslaggevers die hij had uitgenodigd. Hij zat in een verlaten schoolgebouw in de plaats Kotkai en hield een AK-47 vast terwijl hij sprak.

"We sturen onze mensen erop uit om te vechten tegen Amerika en met de hulp van God zullen we de Amerikanen uit Afghanistan zetten, net zoals de Russen er vandaan werden verdreven", zei Mehsud. Het sovjetleger trok zich aan het einde van de jaren tachtig terug uit Afghanistan na een strijd van tien jaar tegen door de Verenigde Staten gesteunde mujahedeen-rebellen.

Mehsud ontkende dat zijn strijders onderdak bieden aan de leider van Al-Qaida, Osama bin Laden, maar zei hem graag eens te ontmoeten. "Als Osama bescherming nodig heeft in ons gebied, dan zullen we er trots op zijn om hem onderdak te verlenen." De 36-jarige Mehsud leidt een alliantie van militante groeperingen die Tehrik-e-Taliban heet. De alliantie heeft een staakt-het-vuren afgekondigd, met als gevolg dat de golf zelfmoordaanslagen in Pakistan voorbij is.

De nieuwe Pakistaanse regering heeft vrede aangeboden aan elke militante groepering die bereid is de wapens neer te leggen. Er zijn al overeenkomsten gesloten met twee pro-Talibaanse geestelijken in de regio Malakand. Mehsud zei niets over de status van overleg tussen groeperingen in zijn regio en de regering. Hij zei wel de ambitie te hebben doelwitten in het Westen aan te vallen, maar dat zijn groepering daarvoor momenteel te zwak is.

Mehsud ontkende achter de moord op de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto te zitten, zoals de vorige regering beweerde. "Ze had geen actie tegen ons ondernomen, dus er was geen reden om haar iets aan te doen", zei Mehsud. Volgens hem zaten de Pakistaanse inlichtingendiensten achter de moord. Bhutto was een rivaal van president Pervez Musharraf.