11-jarige runt Vlaamse nachtwinkel

Bij een grote controleactie op nachtwinkels in het Vlaamse Leuven is de politie gisteren op veel misstanden gestuit.  Het bontst maakte een winkelier het die zijn zoon van 11 jaar achter de kassa had gezet. Zowel vader als moeder waren in geen velden of wegen te bekennen. De zaak werd meteen op slot gegooid.

In elf winkels werd in totaal 165 kilo etenswaren vernietigd, omdat de uitbaters het niet al te nauw namen met de hygiënevoorschriften. Toch een hele verbetering met eerdere controles. Want in  2006 werd 300 kilogram voedsel vernietigd en in 2004 was dat 650 kilogram.   De meeste etenswaren die dit keer niet in orde waren, betroffen producten waarvan de uiterste verkoopdatum was verstreken.  In één zaak werd de inhoud van de diepvriezer vernietigd. De temperatuur bedroeg daar slechts -3, in plaats van de verplichte minimumgrens van -18 graden Celsius.

Verder werden er nog allerhande kleinere overtredingen beboet. Ook werd een illegaal (uit Ethiopië) aangetroffen en ingesloten.

Leuven telt 28 nachtwinkels, waarvan er 25 werden gecontroleerd. Dat gebeurde, onder leiding van de politie, door een gemeleerd gezelschap van overheidsdiensten: het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid, de dienst hygiëne, Toezicht Sociale Wetten, de Sociale Inspectie, de economische inspectie, de RVA, de belastingsdiensten, de Dienst Vreemdelingenzaken en inspecteurs van de Vlaamse gemeenschap en het RIZIV.