EK: rel en Kamervragen over bierprijs

Wat de inwoners van de idyllische Alpenlanden vreesden, is een rel vanwege het EK. Waarom zou je je immers opwinden als je elke dag aan apres-ski kunt doen? Toch is de rel er eindelijk gekomen. In Oostenrijk liggen de bierprijzen in de zogeheten namelijk 'fanbases' beduidend hoger dan in de Zwitserse equivalenten. Fanbases zijn concreet gezien enorme campings waar half Europa in de komende weken heen zal trekken.

Oostenrijkers zijn woedend op zowel de overheid als de EK-organisatie. In alle speelsteden mag tijdens het EK alleen in de zogeheten 'fanbases' bier verkocht worden, en dan ook nog eens alleen Carlsberg. Dat merk is dan ook een van de officiële sponsors. Oostenrijkers willen ten eerste geen vies Deens bier, ten tweede willen ze zelf weten waar ze welk bier kopen, en als laatste zijn ze ook nog boos over de absurde prijs van het buitenlandse bocht.

Voor een halve liter Deens bier betaal je straks in Zwitserland €3,09, maar in Oostenrijk wel 5 hele euro's. Dit is te wijten aan heffingen en belastingen waarmee de Oostenrijkse overheid de kosten van het evenement probeert te dekken. De rechtse partij FPÖ gaat Kamervragen stellen, en vindt dat de EU in moet grijpen. Zwitserland is overigens géén EU-lid.