Politie vreest eenzijdige aanpak probleemjeugd

Overlast die op straat wordt veroorzaakt door jonge kinderen moet niet alleen door de politie worden aangepakt. Daarvoor waarschuwt de Raad van Hoofdcommissarissen. "Wij gaan niet week in, week uit dezelfde kinderen naar huis brengen", zegt een woordvoerder vrijdag. "De probleemgezinnen moeten ook aangepakt worden door bijvoorbeeld maatschappelijk werkers."

In Utrecht en Rotterdam zijn deze week avondklokmaatregelen genomen voor jeugdige overlastgevers. Die maatregelen moeten door de politie gehandhaafd worden. De Raad van Hoofdcommissarissen wil ervoor waken dat de zorg voor probleemjeugd hiermee te veel een politietaak wordt.

Het gaat om de aanpak van overlast door kinderen vanaf 7 jaar. De raad roept gemeenten op om vooral samen te kijken naar goede initiatieven en stuurt aan op een goede lokale samenwerking. "Vereng de maatregelen niet tot alleen een politietaak."

In Rotterdam gaan in de wijk Katendrecht agenten op pad om kinderen die voor overlast zorgen thuis af te leveren. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn het straatcoaches van de gemeente die 's avonds de straat op gaan om kinderen en eventueel hun ouders aan te spreken. De straatcoaches worden begeleid door de politie.

Volgens de raad zijn de maatregelen in de twee steden niet verkeerd, en doen gemeenten nu niet te weinig. "In Katendrecht is ook een heel goede gemeentelijke aanpak van een stuk of elf probleemgezinnen", zegt de woordvoerder. "Maar wij vrezen dat door deze invoeringen van een avondklok het landelijke probleem van de kinderen op straat straks alleen op het bordje van de politie komt. Dat zou een te eenzijdige aanpak zijn."