'Bejaarden in de war met medicijnen'

Bejaarden, mensen met een verstandelijke handicap en andere zwakken in de samenleving dreigen de dupe te worden van het beleid om medicijnen goedkoper te maken. Dat meldt de Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers vandaag.

Verzekeraars mogen vanaf juni alleen nog de allergoedkoopste varianten van een aantal medicijnen voorschrijven. Het kan dus voorkomen dat patiënten die nu andere, duurdere varianten voorgeschreven krijgen van hun arts of behandelend specialist, zullen moeten overstappen naar een ander medicijn. De overheid hoopt via deze maatregel te besparen op de medicijnuitgaven. Medicijnen met dezelfde werking komen vaak van meerdere producenten met zeer verschillende prijzen.

Apothekers schatten dat bijna 1 procent van de bevolking, 150.000 ouderen, in de war zal raken als ze hun oude, vertrouwde doosje peppilletjes in moeten wisselen voor een andershetend surrogaat. Bejaarden krijgen hun pillen vaak in een speciaal zakje, zodat ze de medicijnen uit elkaar kunnen houden en de tijdstippen van innemen niet kunnen verwisselen of vergeten.

Apothekers kunnen in de toekomst niet meer garanderen de tijd te hebben voor het stoppen van medicijnen in een zakje, waarbij de ouwetjes dus behalve een volledig andershetend medicijn ook nog eens zelf moeten uitvogelen wat ze op welke tijden moeten innemen.