Brown pleit voor afschaffing landbouwsubsidies

De Britse premier Gordon Brown heeft woensdag rijke landen aangespoord hun landbouwsubsidies af te schaffen. De subsidies, samen met het dumpen van landbouwproducten op de markten van arme landen, ondermijnen het leven van de armen op deze aarde, zei Brown.

"Het is onacceptabel dat rijke landen nog steeds de landbouw subsidiëren met een miljard dollar per dag, wat de arme boeren in ontwikkelingslanden naar schatting honderd miljard dollar per jaar kost aan gederfd inkomen", zei Brown. Hij riep op tot een eerlijk wereldwijd handelssysteem, dat arme boeren betere toegang verschaft tot de markten in rijke landen.

Het overleg over een nieuw wereldwijd handelsverdrag heeft een cruciaal moment bereikt, zei Brown. Hij hoopt dat het nieuwe verdrag eind volgende maand gesloten wordt. De overeenkomst houdt verlaging van de handelsbarrières in en verlaging van de subsidies in rijke landen, waardoor de landbouwproductie wordt gestimuleerd, zei hij. De deal moet de arme boeren helpen om zichzelf uit de armoede te verheffen. "Vandaag zullen 25 duizend mensen overlijden omdat ze te weinig voedsel hebben."

Alle 151 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) moeten het eens worden over een nieuw verdrag. De grootste meningsverschillen zijn tussen rijke landen die hun landbouw en industrie willen beschermen en opkomende grootmachten zoals China, India en Brazilië, die meer toegang willen tot de lucratieve markten van Europa en Noord-Amerika.