Dopingprobleem Spaanse hockeysters

De deelneming van de Spaanse hockeysters aan de Olympische Spelen is in gevaar gekomen door een bizarre dopingaffaire. Tijdens het kwalificatietoernooi in Bakoe vorige maand zijn twee speelsters betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

Spanje won met 3-2 van gastland Azerbeidzjan en plaatste zich daarmee voor de Spelen. ''De internationale hockeyfederatie FIH heeft ons op de hoogte gebracht van de positieve gevallen'', bevestigde bondsvoorzitter Marti Colomer woensdag. ''Het zou gaan om een sterk stimulerend middel, amfetamine of iets dergelijks.''

Volgens de Spaanse hockeybond RFEH moet dit onderdeel zijn geweest van een grootschaliger sabotageactie tijdens het toernooi. Het team en de technische staf klaagden bij terugkeer uitgebreid over de slechte organisatie en de vreemde gang van zaken.

Zo werden vier speelsters onwel nadat ze in het hotel gas dat was ontsnapt uit de airconditioning hadden ingeademd. Een aantal werd uit de slaap gehouden door telefoonbombardementen op de kamer. Ook werden enkele hockeysters ziek na het drinken van water dat de organisatoren hadden klaargezet bij de wedstrijden.

Dat er sprake is geweest van een vooropgezet plan zal echter moeilijk te bewijzen zijn. De regels van de FIH schrijven diskwalificatie voor als meer dan een speler van een team wordt betrapt op doping. In dat geval zou Azerbeidzjan naar Peking mogen.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport.