'Rekenkamer: doelstellingen kabinet te algemeen'

De Algemene Rekenkamer heeft vandaag flinke kritiek geuit in een rapport over het jaarverslag van het Rijk. De kritiek is vooral gericht op de doelstellingen die het kabinet zichzelf heeft gesteld. Volgens de Rekenkamer is een deel hiervan zo algemeen opgesteld dat het vrijwel onmogelijk is om te controleren of ze gehaald worden.

De president van de Rekenkamer, Saskia Stuiveling, is wel te spreken over het financiële beheer van het Rijk. Zij zegt dat ruim 99 procent van de overheidsuitgaven (194,8 miljard euro) aan de wettelijke eisen voldeed. Het gaat er met name om wat er uiteindelijk bereikt wordt door al die uitgaven van het Rijk. Gerrit de Jong, collegelid van de Rekenkamer, zegt dat het kabinet niet goed kan controleren of het geld goed besteed wordt als de doelen niet nauwkeurig omschreven worden. "Op deze manier wordt van de Tweede Kamer een spoorzoeker gemaakt."

Volgens De Jong moet het eenvoudig zijn om heldere doelen te formuleren, omdat de kennis daarvoor aanwezig is op de verschillende ministeries. Nu is het nog zo dat de gedachte achter het beleid goed is, maar dat de informatie die naderhand komt niet deugt. Hij haalt de 'Milleniumdoelstellingen' van minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking aan. Gezondheid van moeders is volgens Koenders de belangrijkste doelstelling, maar het blijkt nergens op gebaseerd te zijn.

Er zijn volgens de Rekenkamer momenteel drie grote knelpunten waar de overheid tegenaan kijkt. De onophoudelijke problemen bij de Belastingdienst, het (rommelige) munitiebeheer bij Defensie en het jaarverslag van het ministerie van VROM. Het personeelsbeleid van de overheid past daarnaast ook in dit rijtje. Het aantal ambtenaren zou in 2007 afnemen, maar er werkten bij de overheid net zoveel mensen als in 2006. Daarbij werd er ook nog eens meer uitgegeven aan het inhuren van externe mensen.