Epidemieën bedreigen Napels

De vuilniscrisis die de Italiaanse stad Napels nu al maanden in zijn greep houdt, dreigt voor epidemieën te gaan zorgen. De duizenden tonnen rottend afval kunnen een broeinest voor allerlei ziektes zijn die onder de bevolking kunnen uitbreken.

Er wordt onder andere gewaarschuwd voor leptospirosis, een bacteriële ziekte die door ratten kan worden overgedragen op de mens. Doordat de inwoners van de stad nu zelf vuilnis verbranden, bestaat de mogelijkheid dat mensen een dioxinevergiftiging oplopen.

De Europese Unie heeft Italië opgeroepen om direct maatregelen te treffen, voordat de crisis in een echt ramp uitmondt. Vandaag komt het kabinet van premier Silvio Berlusconi voor het eerst bijeen om over de chaos in Napels te praten. Hij zal een plan presenteren, waarin staat dat er tien nieuwe vuilnisbelten worden geopend, drie nieuwe vuilverbrandingsfabrieken worden gebouwd en het leger helpt bij het opruimen van de 50.000 ton afval die nu nog op straat ligt.

Een deel van het afval is onlangs naar Duitsland gestuurd, maar de samenwerking is inmiddels weer stopgezet. Sindsdien groeit de vuilnishoop op straat weer.