Medicijnen fors goedkoper

Een aantal patentloze medicijnen wordt vanaf juni aanzienlijk goedkoper. Sommige middelen kosten tussen de 80 en 90 procent minder dan voorheen.

Dat komt door het zogeheten preferentiebeleid dat zorgverzekeraars sinds drie jaar voeren: de medicijnen met de laagste prijs worden als enige vergoed. Dat heeft Vektis, het centrum voor informatie en standaardisatie voor zorgverzekeraars, dinsdag laten weten. Zo is cholestrolverlager Simvastatine in 2003 begonnen met een prijs van 49 euro per doosje. Begin 2008 was dat gezakt naar 8 euro, inmiddels gaat het voor 1,25 over de toonbank. Ook andere medicijnen, zoals Omeprazol, Metoprolol, Paroxetine, Tamsulosine en Alendrininezuur zijn tussen de 74 en 88 procent goedkoper.

Het preferentiebeleid had in eerste instantie weinig effect. Geen enkele fabrikant liet de prijzen dalen, waardoor ook geen marktwerking ontstond. Pas toen een bedrijf met een klein marktaandeel besloot de prijs omlaag te gooien om op die manier de concurrent uit de markt te stoten, is de prijzenoorlog losgebarsten.

De apothekers vrezen dat zij niet meer rondkomen als de fabrikanten in zee gaan met de zorgverzekeraars. Voorheen kreeg de apotheker een bonus als een bepaald medicijn werd verstrekt. Het preferentiebeleid heeft die manier van werken verdrongen. Apothekersorganisatie KNMP denkt dat de veranderingen leiden tot een tekort van 160.000 euro per apotheek.