Studenten: 'busstakingen moeten stoppen'

Een groepje studenten uit Friesland vind het onaanvaardbaar dat de buschauffeurs in het streekvervoer vandaag opnieuw staken, met name nu er examens zijn. "Ik snap dat ze voor hun recht opkomen, maar staken kan ook op andere manieren. Want nu heeft niet alleen de werkgever er last van, maar ook de klant", zo zei initiatiefnemer Sander Akkerman gisteravond in FOK!radio. "Het moment is ook niet echt slim gekozen nu er eindexamens zijn. Een buschauffeur heeft een verantwoordelijke baan, want veel mensen zijn er afhankelijk van. Er moet dus toch beter nagedacht worden over stakingen."

Daarom zijn ze de website Bussenmoetenrijden.nl gestart. "Reizigers kunnen tot nu toe hun stem niet echt laten horen. Dat kan op deze website wel", zegt Akkerman. Hij wil zo veel mogelijk digitale handtekeningen ophalen en die aan de vakbonden aanbieden. "We willen ze voor 1 juni in ieder geval aanbieden." Als er voor die datum nog geen CAO akkoord is, willen de chauffeurs voor onbepaalde tijd gaan staken. Tot nu toe hebben er ruim 500 mensen de petitie al getekend.

Zelf doet Akkerman geen eindexamen, maar hij heeft wel last van de stakingen. "Ik reis zelf dagelijks tussen Leeuwarden en Drachten en zit op het MBO." Als het aan hem ligt wordt er anders gestaakt. "Ze kunnen ook zondagsdienstregelingen rijden of een aantal bussen uit laten vallen. Maar dat klanten in ieder geval nog de mogelijkheid hebben om van A naar B te komen."

Luisteraars van FOK!radio zijn het wel eens met Sander Akkermans. Zo'n 450 mensen stemden op een poll (rechts onder in beeld) met de vraag 'Vind jij dat buschauffeurs moeten kunnen staken terwijl er examens zijn?' 67 procent is het daarmee eens, al lopen de redenen daarvoor uiteen. 31 procent vindt dat het niet kan omdat de scholieren die examen doen er de dupe van zijn. 27 procent vindt wel dat ze mogen staken, maar dan na de examens. En negen procent zegt dat de chauffeurs al genoeg verdienen. 31 procent vindt dat het staken moet kunnen. Volgens zeventien procent kunnen scholieren namelijk best fietsen. Acht procent vindt dat je altijd mag staken en zes procent vindt ook dat de chauffeurs meer verdienen. Twee procent heeft geen mening.

Het hele gesprek met Sander Akkerman terug luisteren kan hier .