Verhagen haalt uit naar PVV, TON en SP

CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft gisteren in een speech over globalisering flink uitgehaald naar de partij van Geert Wilders, de PVV, de beweging Trots op Nederland van Rita Verdonk en de SP van Jan Marijnissen.

Volgens de minister spinnen deze partijen er garen bij door het buitenland en mensen die er vandaan komen af te schilderen als een groot gevaar, dat alles weghaalt dat Nederlanders lief is. Ze bieden volgens hem geen enkel houvast en schoppen alleen tegen de gevestigde orde aan, terwijl ze daar zelf ook deel van uitmaken.

Over Verdonk schetste de minister het beeld van de politica die met een rood-wit-blauwe achtergrond achter het roer staat. ''Een prachtig plaatje dat de schijn moet wekken dat iedereen bij TON in goede handen is en rustig kan gaan slapen. Maar waar koerst haar beweging nu precies op af?'' Globalisering is volgens Verhagen geen keuze maar een feit. ''In plaats van gevoelens van onbehagen aan te wakkeren, moeten we ons best doen om ze weg te nemen.''