Donner botst met PvdA over Wajong

Minister Piet Hein Donner botst opnieuw met coalitiegenoot PvdA over een ingreep in de sociale zekerheid. Na hun verzet tegen de versoepeling van het ontslagrecht, keren ministers en fractie van de PvdA zich nu tegen Donners voorstel om de uitkering voor wajongers te verlagen.

Donner wil de regeling voor jonggehandicapten aanpassen om meer van hen aan het werk te helpen. Jonggehandicapten die niet volledig worden afgekeurd (naar schatting twee derde van het totaal) moeten verplicht een baan accepteren. Volgens Donners voorstel krijgen zij dan nog 70 in plaats van 75 procent van het minimumloon als Wajong-uitkering.

De PvdA vindt dat onacceptabel en indruisen tegen afspraken in het regeerakkoord waarin volgens de partij is vastgelegd dat de uitkeringen niet verlaagd worden. Het kabinet praat deze week over het voorstel van Donner. ''We zullen hier niet aan meewerken'', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman vandaag. Volgens hem zijn er andere manieren om het beroep op de Wajong terug te dringen.

De Tweede Kamer verzocht Donner eerder met maatregelen te komen om Wajongers aan het werk te helpen. Nu komen zij bijna automatisch bij een levenslange uitkering terecht, terwijl een groot deel van hen kan en wil werken. Momenteel krijgen 166.000 jongeren een Wajong-uitkering. Jaarlijks komen er 16.000 bij. Volgens schattingen kan het aantal Wajongers op termijn oplopen tot een half miljoen of meer als er niet wordt ingegrepen.