Islamisten winnen verkiezingen Koeweit

Soennitische en sjiitische islamisten hebben hun positie in het Koeweitse parlement versterkt. De religieus conservatieve krachten wonnen bij de parlementsverkiezingen van gisteren een aantal zetels en hebben nu een meerderheid.

De dominante soennieten kregen vier zetels extra en eindigden op 21, de sjiieten wonnen één zetel en kwamen uit vijf. Gematigde krachten hebben aan invloed ingeboet. De Islamitische Constitutionele Beweging verloor de helft van haar zetels en eindigde op drie zetels. De liberalen en hun bondgenoten kregen zeven zetels.

Ruim 360.000 stemgerechtigde Koeweiti's waren zaterdag opgeroepen een nieuw parlement te kiezen. Voor de verkiezingen hadden zich 275 kandidaten ingeschreven, onder wie 27 vrouwen. Hoewel vrouwen 55 procent van het electoraat uitmaken, haalde geen enkele kandidate een zetel.

Vrouwen mogen sinds 2005 stemmen en gekozen worden in het Arabische emiraat, maar bij de vorige gang naar de stembus in 2006 behaalde ook al geen enkele vrouw een zetel. Veel Koeweiti's vinden dat de plaats van de vrouw thuis is en niet in het parlement.