SP wil strengere regels tegen online kinderlokkers

Volwassenen die via internet uit zijn op seks met kinderen moeten op internet kunnen worden aangemeld, waarna de zaak zonder aangifte kan worden onderzocht. Daarvoor gaat SP-Kamerlid Arda Gerkens maandag pleiten in een debat in de Tweede Kamer over cybercrime. Een grootschalige campagne moet volgens haar het 'grooming' meer onder de aandacht brengen.

Actualiteitenprogramma Nova meldt zaterdagavond op basis van cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten dat het aantal aangiften van grooming de afgelopen jaren fors is gestegen. Volwassenen die zich als jongeren voordoen op internet chanteren daarbij hun slachtoffers en dwingen hen op die manier bijvoorbeeld zich uit te kleden voor een webcam.

Jongeren die geconfronteerd worden met kinderlokkers op het internet ervaren nu volgens Gerkens vaak een drempel waardoor ze er geen melding van doen. "Ze denken dat hun ouders ze niet begrijpen en de weg naar het politiebureau is vaak te moeilijk vanwege schaamte. Door de mogelijkheid te bieden om het online te melden als ze via internet benaderd worden door kinderlokkers, kan erger voorkomen worden."

Gerkens wil dat de wet ook regelt dat het delict 'ambtshalve vervolgbaar' wordt. Dat betekent dat een agent of een politiedienst zelf een onderzoek kan instellen zonder dat een slachtoffer eerst aangifte moet doen.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) ondertekende in oktober op het eiland Lanzarote al wel een Europees verdrag met regels tegen grooming. Justitie kan mensen die zich hieraan schuldig maken vervolgen zodra ze een voorstel doen voor een afspraak met een kind. Een wetsvoorstel waardoor die regels in Nederland ingaan is in de maak.