Poederbrieven bezorgd in 't Zandt

In 't Zandt zijn gisteren twee poederbrieven bezorgd. Beide brieven houden verband met een serie brandstichtingen in het Groningse dorp. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

In de poederbrieven staat een tekst met de strekking 'Laat Johnny B. vrij, anders gaat de brandweerkazerne in vlammen op'. Johnny B. wordt verdacht van negentien brandstichtingen in en rond 't Zandt.

Beide poederbrieven worden door de politie onderzocht. Volgens een woordvoerder van de politie passen de laatste twee poederbrieven in een reeks van brieven die vermoedelijk door dezelfde persoon zijn verstuurd. Eerder ontvingen RTV Noord en het Dagblad van het Noorden soortgelijke brieven. Volgens de politie is het degene die de brieven verstuurt vooral om publiciteit te doen.

Een van de twee brieven was gericht aan de secretaris van de plaatselijke brandweervereniging van 't Zandt. De vereniging neemt de bedreiging serieus en houdt de brandweerkazerne scherp in de gaten. De andere brief was gericht aan een inwoner van 't Zandt die verbonden is aan de plaatselijke voetbalvereniging.

Johnny B. werd in december 2007 aangehouden op verdenking van negentien brandstichtingen in 't Zandt. De inhoudelijke behandeling van de zaak van B. staat gepland in juni, maar wordt mogelijk uitgesteld. Gisteren meldde RTV Noord dat B. ook verdacht wordt van een serie inbraken. B. beroept zich vooralsnog op zijn zwijgrecht.

Opvallend is dat B. op TV Noord ooit heldhaftig verslag deed van een brand die hij had weten te voorkomen.