Hamer en Marijnissen gaan koffiedrinken

De nieuwe fractievoorzitter van de PvdA Mariëtte Hamer wil snel een afspraak maken met haar SP-collega Jan Marijnissen om te kijken wat de partijen samen kunnen doen. De liefde moet wel van twee kanten komen. "Het mag van zijn kant wel wat losser", zegt ze zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. Hamer wil af van de vaak starre houding van haar voorgangers ten opzichte van de SP.

Jan Marijnissen verwacht een telefoontje van Hamer. "Ik zal haar ontvangen met koffie en gebak en daarna nog veel meer", reageerde hij zaterdag in het Tros-radioprogramma Kamerbreed. Voorwaarde is dat Hamer draagvlak heeft binnen haar eigen partij. PvdA'er Frans Timmermans sloot samenwerking met de SP vorige week nog uit, stipt Marijnissen aan. De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken zou liever kijken naar D66 en GroenLinks. "Gaat de partij de koers van Hamer of die van Timmermans varen?", vroeg Marijnissen zich af.

Onder leiding van Hamer gaat de PvdA een hardere koers varen. "Politiek is vechten. We mogen best met verhitte koppen in de zaal staan", kondigt ze in de krant aan. Strijd zou het gesomber over 'vijf voor twaalf voor de PvdA' naar de achtergrond drukken.

Hamer wil niet 'alleen maar dienstbaar' zijn aan het kabinet. Dat geldt in het bijzonder bij gevoelige onderwerpen zoals de Joint Strike Fighter, de versoepeling van het ontslagrecht, de kinderopvang en de politieke steun aan de oorlog in Irak in 2003.

Ze rekent het ontslagrecht tot de kroonjuwelen van de PvdA en kijkt met volle tevredenheid terug op de botsing die ze vorig jaar over het onderwerp had met minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA). Hamer geeft ook aan dat het kabinet tot nu toe vertrouwelijke stukken over de besluitvorming inzake de Irak-oorlog zou moeten openbaren aan de Eerste Kamer.

Het kabinet onder leiding van premier Jan Peter Balkenende moet volgens Hamer meer eenheid uitstralen. "Je hoort hem steeds vaker zeggen: ik wil echt iets van dit kabinet maken", zegt ze. "Daar moet hij schwung aan geven. Ik zou echt niet weten wat hem tegenhoudt."