Hof Californië verwerpt verbod op homohuwelijk

Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Californië heeft donderdag een verbod op het homohuwelijk ongedaan gemaakt. Homoseksuele stellen kunnen zich tot nu toe in Californië alleen als partners laten registeren, maar het hof oordeelde dat partnerregistratie niet voldoet als alternatief voor een huwelijk.

Of de uitspraak van het hof standhoudt is niet zeker. Een coalitie van religieuze en conservatieve organisaties wil er door middel van een referendum voor zorgen dat een verbod op het homohuwelijk wordt opgenomen in de grondwet van Californië. Het is nog niet duidelijk of ze genoeg handtekeningen hebben verzameld voor een dergelijk referendum, dat in november gehouden zou moeten worden.

De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft twee keer zijn veto uitgesproken over een wet die het homohuwelijk mogelijk zou maken. Hij zei dat hij de uitspraak van het hof respecteert en een grondwetswijziging die de uitspraak ongedaan zou maken niet steunt.

Tot nu toe was Massachusetts de enige staat die het homohuwelijk kent. In negens staten kunnen homoseksuele stellen wel een wettelijke verbintenis aangaan. Zesentwintig staten hebben een verbod op het homohuwelijk in hun grondwet opgenomen.