Agenten kijken andere kant op om rompslomp

Agenten kijken bij overtredingen nogal eens de andere kant op om geen proces-verbaal te hoeven schrijven. Dat bleek tijdens een gesprek dat staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken vandaa had met wijkagenten en rechercheurs in Venlo.

Zij gaf dienders daar de kans te klagen over de papieren rompslomp die hen van de straat afhoudt. Bijleveld wil die papierkraam terugdringen om meer blauw op straat te krijgen. Als voorbeeld noemde een wijkagente dat ze een wildplasser niet op de bon slingerde omdat dit uren administratie tot gevolg zou hebben.

Uit een vandaag door de staatssecretaris gepresenteerd onderzoek blijkt dat agenten 20 procent van hun tijd kwijt zijn aan papierwerk. Bij de recherche is dat 38 procent. Bijleveld presenteerde daarom een top vijf van knelpunten die aangepakt moeten worden.

Overigens zeiden de agenten met wie Bijleveld sprak, dat zij tot 65 procent van hun tijd kwijt zijn aan papierwerk. Daar komt nog eens 15 procent vergadertijd bovenop. Zij vonden de cijfers in het rapport veel te gunstig afsteken tegen de eigen werkelijkheid.

Het onderzoek moet worden gezien als een nulmeting. Het ministerie gaat nu onderzoeken hoe de vaak ingewikkelde formulieren vereenvoudigd kunnen worden. Daarvoor presenteerde Bijleveld een top 5 van knelpunten. Zo moet het aantal formulieren verminderen en ze moeten minder ingewikkeld worden. Ze wilde ook een klacht van een wijkagent uit Roermond onderzoeken. Die zei dat het werken op typemachines vroeger veel eenvoudiger was. Sinds de invoering van computers kwamen er steeds meer en steeds ingewikkelder formulieren, die tijd vreten.