Honderden potentiële kankergenen ontdekt

Onderzoekers hebben meer dan 250 nieuwe genen gevonden die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van leukemie. De resultaten van het onderzoek worden morgen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam, het Wellcome Trust Sanger Instituut in het Engelse Cambridge en de Technische Universiteit Delft werkten in het onderzoek samen. Om de genen in kaart te brengen die een rol spelen bij het ontstaan van leukemie (kanker van witte bloedcellen) hebben onderzoekers 10.000 mutaties in vijfhonderd leukemische tumoren onderzocht.

Analyse van de mutaties leidde tot de identificatie van meer dan 250 nieuwe potentiële kankergenen. Onderzoek naar het ontstaan van leukemie in muizen geeft meer inzicht in het ontstaan van leukemie bij de mens en op termijn wellicht nieuwe mogelijkheden voor therapie.

De onderzoekers maakten gebruik van een nieuwe techniek, retrovirale insertiemutagenese, met muizen. Gecombineerd met een geautomatiseerde dna-analyse, maakte het mogelijk om een veel groter aantal mutaties te identificeren dan in vergelijkbare studies.